Hastalıklar

İdrar yolları enfeksiyonu

Erkeklerde idrar yolları enfeksiyonu (İYE) olmaz. Tek istisnası, sepsis geçirenlerde, kan yolu ile böbreklere mikrop gelmesi ile; “Descendant” yani, yukardan-aşağı mikrop bulaşması ile olur. Kızlarda ise, “Ascendant” yani aşağıdan yukarı bulaşma vardır. Erkeklerde kızlardaki gibi, aşağıdan bulaşma ASLA olmaz. Anatomik yapı bozukluğu filan olacak, ancak öyle olur. Bir de, doktorların PİS sonda kullanarak, mikrop bulaştırması ile olur.

İdrar Tahlilindeki, “Nitrit” değerine bir bakın. Nitrit:(-) ise İYE yok demektir, sizi dolandırmaya çalışıyorlar demektir.

EĞER: Nitrit(+) ise; hiç ilaç vermeyin, sadece; kuruyemişçiden, Cranberry yemişi (yaban Mersini diye de satılır) alın ve her gün, 1 çorba kaşığı miktarını yedirin ve bol su içirin. Veya, eczanelerde satılan, Cranberry kapsüllerinden günde 1 tane içsin. Ayrıca da bol su-sıvı içsin.

İdrar kültüründe 100.000 koloni sınırdır. Bunun altı dışardan mikrop bulaşması demektir, tedavi gerekmez. Ama ne hikmetse, Türkiye’deki laboratuvarlarda hep; 100.000 koloni ürer. Bu şekilde; laboratuvar hem kendini emniyete alıyor, hem de doktora (anlaştıkları gibi) çanak rapor vermiş oluyor.

İYE için bir defa antibiyotik kullanır da vagendeki yararlı bakterileri yokederseniz, bir daha düzelmeniz çok zor olur.
İYE için karnıbaharın hiçbir yararı yoktur.

İYE olanlarda, idrar yaparken yanma, ağrı-sancı olur, kesik-kesik idrar yapar, karnında, mesane bölgesi ağrılıdır.

Türkiye’de, idrarda; 3-5 lokosit görüldü diye; İYE tanısı koyan serseriler var, aman dikkat edin.

 

İdrar Yolları Enfeksiyonlarının gelişimi:
1- Önce; Üretrit şeklinde sadece, mesane alt ucunda hastalık yaparlar. Bu şekilde olan durumda, idrarda, bol Lokosit görüldüğü halde, Nitrit:(-) dir. idrar yaparken yanma hissi vardır. Çoğu bu safhada, idrarın temizleyici etkisi ile de düzelirler.. Sadece, alt bölgenin sabunlu sıcak su ile yıkanması yeterlidir.

2- Tedavi edilmediğinde, mikroplar yukarıya, mesaneye erişirler. Bu duruma: Sistit, yani mesane iltihabı denir. Sık idrar yapma, idrar yaparken yanma, idrar kaçırma gibi şikayetler vardır. Ateş her zaman olmaz. Kronik vak’alar da, bulantı bazen kusma olur. Nitrit:(+)dir. Antibiyotiklerle iyileşir.

3- Tedavi edilmediğinde, bilhassa yatalak hastalarda, mikroplar , mesaneden yukarı idrar yollarına ve böbreklere erişebilirler.  Bu duruma; “Pyelonefrit” denir. Titremelerle gelen inatçı, yüksek ateşler olur. Bulantı ve kusmalar ön plandadır. Nitrit(+)dir. Antibiyotik tedavisi ile hiçbir iz kalmadan düzelirler.

İdrar Yolu enfeksiyonlarında, idrar ile atılan Antibiyotikler tercih edilmelidir. Penisilin grubu ilaçlar ve Rocephin gibi çok kuvvetli antibiyotiklerin büyük kısmı karaciğerden atıldığından, idrarla atılan kısımları tedavi için yeterli olmayabilir. Laboratuvarda, antibiyotik ile İYE yapan bakterinin yan yana getirilmesi çok kolaydır, ama vücutta durum farklıdır. Karaciğerden atılan antibiyotiklerin etkisi, idrar yollarında o kadar etkili olmayabilir.

Laboratuvarlarda yapılan bir önemli hata da: Lokosit sayısını belirlemek için hazırlanan idrarların; SANTRİFÜJ edilmesidir. Bu durumda, lokositler dibe çökeceğinden, idrardaki lokosit sayısı abartılı olacaktır. Santrfüj edilmiş idrar sadece; idrardaki kristal yapısını incelemek için uygulanmalıdır.

 

Dr. Kadir Tuğcu
(anneoluncaanladim.com sitesindeki sorulara cevaplarından derlenmiştir.)

Bilal      3 Haziran 2015